Astigmatizem

Pri astigmatizmu gre za neenakomerno ukrivljenost roženice. Svetloba se zato uklanja pri prehodu preko roženice pod dvema kotoma in se projecira na dve različni mesti na očesni mrežnici kar povzroča neostro sliko. Astigmatizem sam po sebi ni bolezen in ne pomeni, da je astigmatično oko slabše pač pa le, da je roženica nekoliko nepravilno oblikovana.

Astigmatizem je na splošno izredno pogost in v določeni meri prisoten skoraj pri vsakem očesu vendar pa je v večini primerov tako blago izražen, da ne povzroča težav. Vzrok nastanka astigmatizma ni poznan, pogosto je prisoten že ob rojstvu lahko pa se razvije tudi kasneje. V nekaterih primerih se astigmatizem lahko pojavi tudi po poškodbi očesa, pri nekaterih obolenjih roženice, kot tudi po določenih kirurških posegih na očesu. Zelo pogosto je astigmatizem prisoten v kombinaciji s kratkovidnostjo ali daljnovidnostjo.

Astigmatizem
Prikaz vida pri zdravem in pri prizadetem očesu

Ljudje z nizko stopnjo astigmatizma tega sploh ne opazijo ali pa le nekoliko neostro vidijo določen del slike tako na blizu kot na daleč. Pri višjih stopnjah astigmatizma je slika, ki jo vidimo lahko nekoliko izkrivljena, podobno kot če se pogledamo v ukrivljeno ogledalo. Višje stopnje astigmatizma so lahko tudi vzrok za pogostejše glavobole in občutek utrujenosti oč

Kateri so simptomi astigmatizma?

Astigmatizem lahko povzroči zamegljen vid, ko se poskušate osredotočiti na predmete na velikih razdaljah, kot so cestni znaki. Prav tako lahko vpliva na vid pri bližnjih dejavnostih, kot sta branje ali šivanje.

Če astigmatizem ni korigiran, lahko povzroči:

  • glavobole
  • utrujenost
  • mežikanje
  • bolečine v očeh
  • zamegljen vid

Vrste astigmatizma

Poznamo dve vrsti astigmatizma.

Navaden astigmatizem

Pri navadnem astigmatizmu je roženica ukrivljena bolj v eno smer kot v drugo. To je najpogostejša oblika astigmatizma, ki jo je mogoče enostavno popraviti z očali ali toričnimi kontaktnimi lečami.

YouTube video
Video: Kako dobite astigmatizem?

Nepravilni astigmatizem

Nepravilni astigmatizem je veliko manj pogost in se pojavi kadar ukrivljenost roženice ni enakomerna. To je lahko posledica poškodbe očesa in s tem povezane poškodbe roženice ali bolezni, kot je keratokonus, progresivna bolezen očesa, pri kateri se osrednja roženica stanjša in postane nepravilne oblike. Tega ni vedno mogoče popraviti z očali, lahko pa ga popravimo s specializiranimi kontaktnimi lečami.

Zdravljenje astigmatizma

Korekcija z očali s toričnimi lečami za katere je značilno, da dodatno uklanjajo svetlobo kar opisujemo kot cilinder. Po enakem principu kot z očali lahko astigmatizem korigiramo tudi s toričnimi kontaktnimi lečami. Manj poznane so možnosti operativne korekcije astigmatizma.

YouTube video
Video: Kaj je Excimer Laser?

Obstaja več različnih metod, v zadnjem času po razširjenosti prevladujejo zlasti metode pri katerih se uporablja excimer laser. Slednje so tudi edina možnost za korekcijo iregularnih oblik astigmatizma (posebna oblika astigmatizma z zelo nepravilno ukrivljenostjo roženice), saj teh oblik s toričnimi lečami pogosto ni možno zadovoljivo korigirati.

Članki iz iste kategorije:

Scroll to Top