Daljnovidnost (hiperopia)

Oko je prekratko, žarki se lomijo za mrežnico

Prešibko lomno stanje imenujemo v oftalmološki optiki daljnovidnost ali hipermetropia. Pri daljnovidnem očesu se svetlobni žarki ne združijo na mrežnici, temveč za njo. Na mrežnici se pojavi tako imenovani razpršilni krog, žarišče pa leži za mrežnico.Daljnovidnost, napaka očesa, da predmetov v daljavi ne vidimo jasno, če ne prilagodimo leče. Torej tako tudi oko pri gledanju v daljavo ne počiva. Še večji napor je za daljnovidno oko gledati od blizu. Vzrok daljnovidnosti je v večini primerov v njegovi osi prekratko zrklo.

YouTube video
Video: Kaj je daljnovidnost?

Daljnovidnost je prirojena. Vsak novorojenec je daljnoviden, pozneje se pa daljnovidnost zmanjša in po navadi popolnoma izgine, le del ljudi pa je, ki ostanejo daljnovidni vse življenje. Mladi daljnovidni z nižjo stopnjo daljnovidnosti vidijo na daljavo dobro, ker svojo napako z akomodacijo sami popravijo, v starosti pa tega ne morejo več in vidijo slabše, kljub akomodaciji, ki pri štiridesetih letih ali pa še prej počasi popušča.

Simptomi daljnovidnosti

Če ste daljnovidni, se morajo vaše oči zelo potruditi, da lahko kaj vidijo od blizu. To povzroča utrujenost oči. Nekateri simptomi daljnovidnosti so posledica te dodatne obremenitve oči.

Simptomi so:

  • zamegljen vid za besede ali predmete od blizu
  • mežikanje, da bi bolje videli
  • bolečino ali pekoč občutek okoli oči
  • glavobol po branju ali drugih opravilih, pri katerih se morate osredotočiti na nekaj od blizu

Pri otrocih se lahko strabizem (prekrižane oči) razvije, če daljnovidnost ni bila diagnosticirana in odpravljena.

Zdravljenje daljnovidnosti

Korekcijska očala ali kontaktne leče so najpogostejše metode za odpravljanje simptomov daljnovidnosti. Delujejo tako, da ponovno usmerijo svetlobne žarke na mrežnico in s tem izravnajo obliko očesa. Pomagajo lahko tudi zaščititi oči pred škodljivimi ultravijoličnimi (UV) žarki. Na voljo je posebna prevleka leč, ki preprečuje UV-žarke.

Daljnovidnost lahko odpravimo z uporabo očal
Očala ali kontaktne leče so najpogostejše metode za odpravljanje simptomov daljnovidnosti

V drugih primerih se lahko ljudje odločijo za korekcijo daljnovidnosti z LASIK ali drugo podobno obliko refraktivne kirurgije. S temi kirurškimi posegi se popravi ali izboljša vid s preoblikovanjem roženice ali sprednje površine očesa, s čimer se učinkovito prilagodi sposobnost ostrenja očesa.

Ni ustreznih znanstvenih dokazov, da bi lahko z očesnimi vajami, vitamini ali tabletami preprečili ali ozdravili daljnovidnost.

Najboljše metode za odpravo daljnovidnosti ni. Najprimernejša korekcija za vas je odvisna od vaših oči in vašega življenjskega sloga. O svojem življenjskem slogu se morate pogovoriti s svojim očesnim zdravnikom, da se odločite, katera korekcija je za vas najučinkovitejša.

Članki iz iste kategorije:

Scroll to Top