Konjuktivitis (vnetje očesne veznice)

Oko je vsakodnevno izpostavljeno najrazličnejšim zunanjim dejavnikom. Cvetni prah, živalska dlaka, smog, dim, veter, močno sonce, bakterije in virusi lahko povzročijo vnetje očesne veznice – konjunktivitis. Očesna veznica je tanka opna, ki pokriva notranjo stran veke in je ukrivljena nazaj, tako da pokriva beločnico. Njena naloga je, da pomaga ščititi oko pred tujki in okužbami.

Konjuktivitis

Bolezen vnetje očesne veznice delimo na dve skupini

Nenalezljivi konjunktivitis

Je lahko alergično vnetje očesne veznice, ki ga povzročijo alergeni, denimo hišni prah, dim in kozmetični izdelki. Iritacija očesa kot mogoča posledica močne svetlobe v solarijih, na snegu, pri varejenju… Do vnetja lahko pride tudi pri različnih boleznih, npr. pri psoriazi.

Nalezljivi konjunktivitis

Je posledica virusne ali bakterijske okužbe.

Običajno je konjunktivitis lahko razpoznaven, saj je najpogostejši vzrok za “rdeče oči”. Pogosto se pojavi pri prehladih in alergijah.
Pri bakterijskem konjunktivitisu je ponavadi očesni izloček gost in bel ali svetlorumen, zjutraj pa povzroči zlepljene veke.
Pri virusnem in alergijskem konjunktivitisu je izloček navadno prozoren. Oko skeli, srbi in se solzi, pojavita pa se tudi rdečina v očesu in lokalna oteklina.

Zdravljenje očesne veznice

Odvisno od vzroka za nastanek vnetja. V prvi vrsti lahko ublažimo težave z nežnim umivanjem vek s tekočo vodo in čisto krpo. Pri tem moramo paziti na čistočo, saj se bakterijske in virusne okužbe zelo hitro širijo z dotikom rok na oči. Zato je treba brisače in krpe, ki jih uporablja oboleli, ločiti od drugih.

Članki iz iste kategorije:

Scroll to Top