Kratkovidnost (miopia)

Oko je predolgo, žarki se lomijo pred mrežnico

Nasprotno kot pri daljnovidnem očesu, se vzporedno vpadajoči žarki pri kratkovidnem ali miopičnem očesu zbirajo že pred mrežnico, mrežnica pa dobi žarke, ki so se že križali, zato je slika nejasna in posamezne točke slike so razpršilni krogi. Daljišče leži torej pred očesom.

Kratkovidnost je napaka očesa, pri kateri človek na daljavo nejasno vidi, dobro pa le predmete iz bližine. Vzrok kratkovidnosti je prirojeno v smeri osi predolgo zrklo. Kratkovidni morajo nositi naočnike z lečo, ki razpršuje vstopajoče žarke (bikonkavna leča), da nastane potem slika na mrežnici.

Kratkovidnost
S črtkami je narisano normalno oko

Opisane očesne napake so sicer prirojene, povečajo pa se lahko v šolski dobi, verjetno ob slabi razsvetljavi, z gledanjem iz prevelike bližine pri branju, pisanju ali šivanju …

Simptomi

Kratkovidna oseba vidi predmete jasno, če so blizu, in zamegljeno, če so oddaljeni.

Bolniki z visoko kratkovidnostjo se pogosto pritožujejo, da v vidnem polju vidijo valovite črte ali nepregledne lise in izgubljajo ostrino vida. Ti bolniki potrebujejo redne preglede oči, da se preveri, ali je mrežnica poškodovana, saj v mnogih primerih simptomi niso očitni.

YouTube video
Video: Kratkovidnost, znaki in simptomi, vzroki, diagnoza in zdravljenje

Zdravljenje kratkovidnosti

Najpogostejše zdravljenje kratkovidnosti so predpisana očala s konkavno lečo ali kontaktne leče za korekcijo vida. Vendar lahko pacienti, ki se ne želijo več zanašati na očala ali ne morejo uporabljati kontaktnih leč, namesto tega razmislijo o laserski operaciji oči.

Kratkovidnost
Najpogostejše zdravljenje kratkovidnosti so predpisana očala s konkavno lečo

Za razliko od bolnikov z blago kratkovidnostjo se pri bolnikih z visoko kratkovidnostjo običajno odsvetuje laserski poseg na površini ali notranjih plasteh roženice. Najboljša možnost za bolnike z visoko kratkovidnostjo je implantacija fakične intraokularne leče (med roženico in kristalno lečo).

V primerih, ko je visoka kratkovidnost povezana s patologijami makule, lahko korekcijo dosežemo z intravitrealnimi injekcijami ali očesno mikrokirurgijo.

Nadzor kratkovidnosti

Ker je vedno več ljudi kratkovidnih, je veliko zanimanja za iskanje načinov za nadzor napredovanja kratkovidnosti v otroštvu.

Poskusili so številne različne tehnike, med drugim so otrokom namestili bifokalna očala, progresivne leče in kontaktne leče, ki prepuščajo plin. Vsi ti načini so dali različne rezultate.

Nedavni klinični poskusi so pokazali, da lahko kapljice za oči z nizkimi odmerki atropina upočasnijo napredovanje kratkovidnosti pri šoloobveznih otrocih, pri čemer je bilo v primerjavi z višjimi koncentracijami bistveno manj stranskih učinkov. Vendar se nekateri otroci ne odzivajo dobro na atropinske kapljice.

Po študiji, predstavljeni leta 2017 na srečanju Ameriške akademije za optometrijo, je kontaktna leča za dnevno enkratno uporabo z dvojnim fokusom zmanjšala stopnjo napredovanja kratkovidnosti pri otrocih, starih od 8 do 12 let, v primerjavi z lečo z enim vidom.

Posebej oblikovane večogonske leče so zmanjšale napredovanje kratkovidnosti za 59 odstotkov v enem letu, 54 odstotkov v dveh letih in 52 odstotkov v treh letih v primerjavi z napredovanjem kratkovidnosti pri otrocih, ki so nosili običajne kontaktne leče.

Članki iz iste kategorije:

Scroll to Top