Največje napake pri nakupu korekcijskih očal

Preden izbrana korekcijska očala pristanejo na vašem obrazu in poskrbijo za čim boljši vid, je pred izbiro dobro poznati  nekaj osnovnih dejstev. Pri tem mislimo tudi na najpogostejše napake, ki se pri izbiri takšnega pripomočka lahko pripetijo. Ena med njimi je zagotovo ta, da v optiko prinesete star izvid. Ta v resnici ne sme biti starejši od treh mesecev. V nasprotnem primeru obstaja verjetnost, da se je vaša dioptrija v vmesnem času že spremenila.

Prav tako ni dobro, da ste preveč hitro zadovoljni z izbranim okvirjem. Zavedati se je treba, da marsikdo korekcijska očala nosi ves čas, kadar ne spi. To pomeni sedem dni na teden po več kot 15 ur na dan. Pri izbiri okvirja bodite zato čim bolj zahtevni.

korekcijska ocala 1 Največje napake pri nakupu korekcijskih očal
Očalna oziroma dioptrijska stekla, ki se nosijo v korekcijskih ali pa v sončnih očalih, se delijo na tri glavne vrste. To so enožariščna stekla, dvožariščna in večžariščna ali polarizacijska.

Pomen starih stekel pri izbiri novih očal

Precejšnje tveganje je imeti samo ena očala oziroma sila neprijetno je, če ostanete brez njih. Stara stekla se vam zato splača shraniti, saj se lahko montirajo v drug okvir. Če ste na primer uporabljali očala za branje in se vam je zvišala bližinska dioptrija, boste s starimi stekli lahko lepo delovali ob računalniku, v kuhinjskem prostoru, v delavnici.

Po korekcijska očala na dogovorjeno mesto vedno pridite sami, po njih pa ne pošiljajte svojih znancev. Čeprav ste okvir že dodobra preizkusili pri izbiri, je precej verjetno, da se je nastavitev ob montaži stekel vsaj minimalno spremenila. Napačna nastavitev pa vsekakor lahko pomeni neostro sliko, prav tako glavobole, bolečine na nosu ter za ušesi. Optik vam bo zato očala vedno natančno prilagodil ter vas povprašal po osebnih željah. Samo natančno prilagojena očala pa lahko dovolj koristno služijo tako, kot je treba. To pa pomeni tudi to, da so spotoma kupljena korekcijska očala v trafiki ali kje drugje zelo slab nakup, saj sčasoma lahko precej škodujejo vidu in so tudi sicer moteča.

Novosti na področju dioptrijskih stekel

Ob naročilu pri optiku se je vedno dobro pozanimati tudi o trenutnih novostih. Neredko se namreč pripeti, da spregledamo novosti na področju dioptrijskih stekel. Na voljo so na primer takšna s kvalitetnim antirefleksom; to je sloj proti bleščanju. Ali pa dioptrijska stekla s čistilnim steklom za lažje čiščenje ter hidrofobnim nanosom.

PIXNIO 2566833 5760x3840 1 Največje napake pri nakupu korekcijskih očal
Večžariščna ali progresivnna očalna stekla pa omogočajo, da lahko vidite vse razdalje – na daleč, na vmesne razdalje in na blizu. Takšna korekcijska ali sončna očala z dioptrijo se uporabljajo za branje, za delo za računalnikom, ne nazadnje še za vožnjo z avtomobilom. Osebe, ki uporabljajo tovrstna korekcijska očala, so še toliko bolj zadovoljni, ker jim ni treba nositi dvojnih očal.

Vrste in materiali očalnih stekel z dioptrijo

Očalna oziroma dioptrijska stekla, ki se nosijo v korekcijskih ali pa v sončnih očalih, se delijo na tri glavne vrste. To so enožariščna stekla, dvožariščna in večžariščna ali polarizacijska. Prva vrsta stekel omogoča jasen ter udoben vid na točno določeni razdalji. Dvožariščna stekla za očala učinkovito služijo za gledanje na blizu in na daleč. Zgornji del stekla ima vašo dioptrijo, ki ustreza daljavi, spodnji del stekel pa ima dioptrijo, ki služi vaši želeni bližini.

Večžariščna ali progresivnna očalna stekla pa omogočajo, da lahko vidite vse razdalje – na daleč, na vmesne razdalje in na blizu. Takšna korekcijska ali sončna očala z dioptrijo se uporabljajo za branje, za delo za računalnikom, ne nazadnje še za vožnjo z avtomobilom. Osebe, ki uporabljajo tovrstna korekcijska očala, so še toliko bolj zadovoljni, ker jim ni treba nositi dvojnih očal.

Materiali očalnih stekel

Stekla za sončna očala na recept z dioptrijo so lahko izdelana iz različnih vrst materialov. Stekla za očala iz organskih materialov so na primer za kar polovico lažja v primerjavi z mineralnimi stekli. So težko lomljiva, udobna, še zlasti primerna za športnike in otroke. Ob nanosu trdostnega sloja so izjemno odporne na obrabo.

Mineralna stekla za očala pa so zelo odporna na obrabe in praske. Lahko so narejena v najvišjih možnih tanjšavah. So bolj lomljiva in manj odporna v primerjavi z organskimi. Tudi pri barvi in tonu je precej manj izbire. Na voljo so še polikarbonatna očalna stekla, ki veljajo za izjemno trdna. Ustrezna so za očala na vijake ali na najlon pa tudi za otroška očala, zaščitna in še bi lahko naštevali. V primerjavi z drugimi stekli pa se veliko hitreje opraskajo.

korekcijska ocala Največje napake pri nakupu korekcijskih očal
Stekla za očala iz organskih materialov so na primer za kar polovico lažja v primerjavi z mineralnimi stekli. So težko lomljiva, udobna, še zlasti primerna za športnike in otroke. Ob nanosu trdostnega sloja so izjemno odporne na obrabo.

Optika ponuja kakovostna sončna očala z dioptrijo ali brez

V optiki lahko naročite sončna očala z dioptrijo ali brez. Na voljo vam je tudi barvanje stekel pri vseh okvirjih, v različnih barvah ter stopnjah odtenkov. Prav tako lahko izberete stekla z zrcalnim nanosom v več različnih barvnih odtenkih. Po ugodni ceni so dostopna fotokromatska in polarizacijska stekla.

YouTube video

Sicer pa je pomembno tudi, da izberete očala za sonce z dioptrijo ali brez priznanega proizvajalca oziroma blagovne znamke.

Članki iz iste kategorije:

Scroll to Top