Nakup sončnih očal v specializirani prodajalni

Dejstvo je, da lahko sončna očala dandanes kupite že na skorajda prav vsakem koraku. Ponujajo vam jih tako nespecializirane kot specializirane prodajalne oziroma optike. Obe vrsti prodajaln seveda sledita modnim smernicam v dizajnu, kljub temu pa se očala med seboj močno razlikujejo po sami kakovosti.

Dobro je vedeti, da je moč dobiti tudi sončna očala na recept. V tem primeru lahko sončna očala vrhunske kakovosti dobite povsem brezplačno.

Manj kakovostna sončna očala

Očala, kupljena v nespecializirani prodajalni, so drugače izdelana. Leče se izdelujejo iz večjih kosov plastike. Ta je kasneje razrezana na različne velikosti, nato pa na silo dana oziroma vstavljena ter ukrivljena, da se lahko prilega določenemu modelu očal. Največjo težavo torej povzroča ukrivljanje leč. Ravno zaradi tega namreč prihaja do nepravilnih lomov svetlobe v oko. To pa uničuje naše oči.

Ženska in moška sončna očala na recept
Sončna očala na recept se lahko kot medicinski pripomoček za vid dobijo povsem brezplačno

Na dolgi rok takšna sončna očala povzročajo slabost, glavobole, nepotrebno napenjanje oči, ne nazadnje tudi poslabšanje vida.

Sončna očala kupljena v optiki

Sončna očala na recept torej lahko kupite v optiki. Tudi sicer je najbolje vse vrste očal kupovati v takšni specializirani prodajalni. Na tem mestu so namreč vsaka očala izdelana posebej. To pomeni, da so leče kot surovci zbrušene na določeno velikost očal.

Sončna očala na recept za ženske
Sončna očala na recept lahko kupite v optiki

Tako so tudi primerno centrirana. Svetloba se posledično pravilno lomi. In samo takšna vrsta sončnih očal lahko na dovolj ustrezen način zaščiti naše oči.

V kateri optiki lahko dobite sončna očala na recept

Sončna očala na recept oziroma katera koli korekcijska očala na recept lahko naročite oziroma dobite v vsaki optiki ali specializirani prodajalni, ki je pogodbeni dobavitelj medicinskih pripomočkov. To pomeni, da se očala lahko kot medicinski pripomoček za vid dobijo povsem brezplačno.

YouTube video
Optometrist pojasnjuje: sončna očala na recept

Pripomočki za vid so namreč ena od pravic iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Torej vsak, ki ima takšni obliki zavarovanja sklenjeni, lahko dobi očala na recept. Če nimate sklenjenega dopolnilnega zavarovanja, pa morate stroške očal skoraj v celoti plačati sami. Iz obveznega zavarovanja se namreč krije 10 % vrednosti pripomočka za vid; iz dopolnilnega pa ostalih 90 % vrednosti očal, in sicer v okviru cenovnega standarda, ki ga določa ZZZS.

Ustrezno čiščenje ter vzdrževanje korekcijskih očal

Po nakupu kakovostnih korekcijskih očal je seveda potrebno poskrbeti za čiščenje oziroma primerno vzdrževanje. Brisanje takšnega pripomočka za vid v rob majice lahko zelo škoduje steklom. Za ustrezno in varno čiščenje je seveda treba uporabiti druge načine. Krpica iz vlaken, izdelana posebej za korekcijska očala, zagotovo velja za najbolj uporaben pripomoček za čiščenje. Mikrovlakna so namreč dovolj nežna, da z njimi ne moremo opraskati različnih slojev stekel.

Eden od boljših pripomočkov za čiščenje očal z dioptrijo je tudi sprej za čiščenje leč. Še posebej je dobrodošel v primeru trdovratnejših madežev. Kupite ga lahko v vsaki optiki. Čistilno tekočino pa samo preprosto nanesete po lečah ter obrišete s krpico iz mikrovlaken. To bo vlago razporedilo po vsej površini in odstranila vse nečistoče.

Čiščenje korekcijskih očal z mokrimi robčki za enkratno uproabo

Svoja korekcijska očala preprosto in hitro lahko očistite kar s pomočjo mokrih robčkov za enkratno uporabo. Za kar se da dober rezultat najprej z robčkom obrišite leče, nato še mostiček, nosnik ter robove. Mokri robčki so za takšno rabo še posebej priročni, zato jih vedno hranite na dosegu rok. In čeprav so tovrstni pripomočki za čiščenje očal v paketku vlažni, se po samemu odprtju zelo hitro posušijo. Posledično morate ob uporabi svoja očala obrisati kar se da hitro.

Zelo učinkovit način je tudi čiščenje pripomočka za vid s tekočo vodo. Korekcijska očala splaknete pod tekočo vodo, nato na roke nanesete nekaj detergenta za pomivanje posode ali pa mila za roke. Roke namilite in s tem nežno zdrgnite ročke, stekla ter okvir. Nato z bombažno krpo oziroma brisačo obrišite, da odstranite vse kapljice. Očala dodatno obrišite še s krpo iz mikrovlaken. Tako boste dosegli še dodatni lesk.

Kako ne smete čistiti očal

Stekel očal prav nikoli ne smete brisati z majico ali pa s krpo, ki ni izdelana iz 100 % bombaža. Prašni delci in umetna vlakna namreč kaj hitro poškodujejo korekcijska očala. Pripomoček za vid se prav tako ne sme nikoli spirati z vročo vodo. Ta namreč lahko povsem uniči premaza na steklih. Ne smemo jih čistiti niti z močnimi detergenti ali pa s kislinami.

Nekateri prisegate na ultrazvočno čiščenje svojih očal. Kljub temu pa je treba vedeti, da takšen način čiščenja neredko škodi tako lečam kot tudi okvirjem.

Članki iz iste kategorije:

Scroll to Top