Nasveti za nakup otroških očal

Pri izbiri očal je vedno pomemben recept. Preden začnete iskati okvirje, se posvetujte z optometristom ali oftalmologom o otrokovih lečah.

Če predpis zahteva močne leče, ki bodo verjetno debele, se izogibajte večjim okvirjem, zaradi katerih bodo leče le še debelejše. Manjše leče imajo tudi manj aberacij višjega reda ob robu leče kot večje leče podobne moči in iz podobnega materiala, zato je tveganje popačenega ali zamegljenega perifernega vida manjše.

Izberite privlačen in sodoben slog

Veliko otrok se počuti negotovo, ko prvič nosijo očala. Zato vedno izbirajte okvirje v privlačnem in sodobnem slogu. Poleg tega lahko funkcije, kot so fotokromne leče, ki se samodejno zatemnijo, ko so izpostavljene soncu na prostem, pripomorejo k temu, da bo vaš otrok želel nositi očala.

Očala za otroke v rdeči barvi
Pri nakupu otroških očal upoštevajte da izberete okvirje v modernem slogu

Izbirate lahko med kovino in plastiko

Očala za otroke so lahko izdelana iz kovine ali plastike, večina pa jih ponuja tudi modele, ki namenoma posnemajo enospolna očala za odrasle. Takšni modeli običajno privlačijo otroke, saj so zaradi njih videti bolj odrasli. Pogosto se zgodi, da otroci izberejo očala, ki so podobna tistim, ki jih uporabljajo ali nosijo njihovi starši ali starejši bratje in sestre.
V preteklosti so bili plastični okvirji boljša izbira za otroke, saj so bili cenejši, lažji, niso se tako zlahka zlomili ali upognili in so veljali za trajnejše.

YouTube video

Danes proizvajalci izdelujejo kovinske okvirje, ki imajo tudi te lastnosti. Sestava kovine je lahko različna. Zato vedno vprašajte optika, kateri okvir je najboljši za vašega otroka, saj ima izkušnje z različnimi zlitinami.
Če je vaš otrok občutljiv na določene snovi, izberite okvirje iz hipoalergenih materialov. Nekateri ljudje so na primer alergični na kovinske okvirje, ki vsebujejo nikelj.

Zagotavljanje pravilnega prileganja nosnega mostička

Eden najtežjih vidikov iskanja ustreznih očal za majhne otroke v trgovini z očali je, da njihov nos še ni popolnoma razvit, zato še nimajo nosnega mostička, ki bi zagotavljal, da plastična očala ne zdrsnejo navzdol. Vendar so kovinski okvirji pogosto izdelani z nosnimi blazinicami, ki jih je mogoče prilagoditi tako, da se prilegajo mostičku vsakega nosu.

Številni proizvajalci se zavedajo tega izziva pri plastičnih okvirjih in razvijajo mostičke za manjše nosove.
Vsak okvir posebej morajo preizkusiti, da se prepričajo, ali se prilega nosnici.

Članki iz iste kategorije:

Scroll to Top