Optika za nočni lov

Lov v nočnem času in temnih okoljih je morda največji izziv za modernega lovca. Kljub vsemu znanju in izostrenih čutih nas hitro preseneti nepredvidljivost temnih jam, odprtih prerij, nepreglednih gozdov ipd. Človeško oko se hitro prilagodi temi, vendar to pogosto ni dovolj, da ujamemo plen v objektiv puške ali drugega orožja. Če lovimo v temi, nam nočna optika nudi najvišjo zanesljivost sledenja plena. Daljnogledi prilagojeni za pogoje teme se močno razlikujejo od navadnih. Njihovim glavnim lastnostim se bomo posvetili v tem članku, saj je dobro, če jih pozna vsak amaterski in izkušeni lovec.

Nočna optika izboljša lov v temi

Daljnogledi za nočni lov so narejeni tako, da nam omogočajo boljšo vidljivost v temnih okoljih. Opremljeni so z IR osvetljevalnikom, ki ojača svetlobo v okolici. S tem se nam poviša vidno polje ter tudi lažje zaznamo premikanje pred daljnogledom na puški. Njegovo usmeritev lahko nastavljamo preko vgrajenih instrumentov za prilagoditev namerilnega križa.

YouTube video
Top 3 najboljših daljnogledov za nočni lov

Vsi daljnogledi za lov so namenjeni uporabi v zunanjem okolju. Njihovo ohišje je robustno in odporno na manjše udarce, vlago, vročino ter umazanijo. 

Tehnologija za nočno optiko uporablja IR svetlobo

Vsa nočna optika za lov uporablja IR svetlobo. To je tehnologija, ki oddaja svetlobo na infrardečem spektrumu. Posebnost omenjene svetlobe je dolga valovna dolžina, ki je nevidna človeškemu očesu. S primernim strelnim daljnogledom za lov pa jo lahko opazimo, kot če bi imeli nameščeno svetilko na puški. Pri uporabi IR svetlobe ne bomo nič bolj vidni našemu plenu, kar je dodaten plus pri lovu.

Tehnologija za nočno optiko uporablja IR svetlobo
Pogled preko daljnogleda s pomočjo nočne optike

Moderne tehnologije nočne optike delujejo tako, da ojačajo že prisotno lunino ali zvezdno svetlobo v okolju. Lov s tako tehnologijo je mogoč v vsakem okolju. Obenem pa nudi odlično vidljivost v puščavah, gozdovih, travnikih, močvirjih in drugih okoljih, ko smo v okrilju teme.

Strelni daljnogled za nočni lov ima široko vidno polje

Pogled skozi daljnogled na naši puški je pogosto omejen z vidnim poljem. Ozko vidno polje nas močno omeji pri sledenju tarče v bolj gostem rastju, kot so gozdovi in travniki. To je tudi razlog, da ima strelni daljnogled za lov široko vidno polje.

strelni daljnogled Optika za nočni lov

Tako tudi lažje opazimo premikanje živali, kar nam omogoča lažje sledenje. Lažje bomo tudi opazili potencialno premikanje živali v grmovju, na drevesih in med številnem rastju. S tem si bomo močno povečali možnost uspešnega lova, saj bomo videli več, kot bi z navadnim daljnogledom.

Dolgo delovanje nočnega daljnogleda

Nočni strelni daljnogled potrebuje električno energijo za delovanje. Velika prednost je, da lahko z enim polnjenjem IR tehnologije deluje zelo dolgo časa. Z enim polnjenjem je mogoče brez težav opraviti tudi večurni lov.

YouTube video
5 najboljših daljnogledov za nočni lov. Toplotni daljnogled za lov.

To pa nam omogoča, da ga uporabimo od začetka lova, ko pridemo na teren, do končnega uboja živali, ki smo jo zasledovali. Obenem je strelni daljnogled odporen na udarce in vse elemente narave s katerimi se soočamo na terenu. Brez težav lovimo tudi več ur oziroma celo noč, ne da bi bilo potrebno napolniti daljnogled nameščen na naši puški.

Daljnogledi za lov so izredno robustni

Lov je adrenalinski šport pri katerem smo izpostavljeni številnim elementom narave. Tako se hitro znajdemo, da nas ujame dež, se moramo premikati skozi težko prehodni gozd, moramo prečkati reko ipd. Vsak strelni daljnogled ima vgrajene številne tehnologije, ki ga naredijo odpornega na udarce in dež, blato, vlago ipd.. Leče so narejene iz odporne plastike ali stekla, ki jih je težko opraskati. Vse omenjene funkcije nam omogočajo lov v tudi bolj surovih okoljih. Samo napravo pa bomo brez težav uporabljali več let, če jo bomo primerno čistili in hranili.

Napredni lov s termično nočno optiko

Najnovejša tehnologija lova preko nočne optike je v obliki termalne kamere. Vsak organski in neorganski predmet oddaja infrardečo radiacijo v obliki toplote. Če imamo tak strelni daljnogled nameščen na puški, bomo zelo hitro lahko opazili jelena, srno, divjega prašiča ali drugo žival v svoj okolici. Termalni daljnogled uporablja barvne kode, ki lovcu omogočajo hitro zaznavo tarče. Predmeti z nizko temperaturo so obarvani hladnih barv, kot je modra ali temno modra. Toplejši predmeti, kot so živali, pa oddajajo veliko več toplote, zato jih termalna kamera obarva bolj živih barv. Na ta način je ustvarjen idealen kontrast med premikajočim se plenom in statičnim okoljem.

Termalna optična tehnologija za lov je idealna za mrzla okolja, nočni lov, lov v gostem rastju ipd. Priporočljivo je, da vsi lovci začetniki se vnaprej spoznajo z delovanjem omenjenega sistema. S tem si bodo povečali možnosti ulova ter tudi bolj varno uporabljali daljnogled.

Članki iz iste kategorije:

    Brez objav
Scroll to Top