Rumena pega (Makula)

Rumena pega je mesto najostrejšega vida. Optični sistem očesa namreč zbere žarke v rumeni pegi in s tem ustvarja podoben efekt, kot, če z zbiralno lečo na močnem soncu žgemo les ali papir. Rumena pega je v premeru velika le 0.5 mm, poškodbe pa so za ostrino vida lahko usodne.

Degeneracija rumene pege

Degeneracija rumene pege je bolezenski proces, ki prizadene področje rumene pege na mrežnici. Bolezen se pojavi običajno v starosti. Na razvoj in napredovanje bolezni vplivajo mnogi dejavniki, med njimi tudi visok krvni tlak ter slaba prekrvavitev.

Rumena pega
Normalen vid in degeneracija rumene pege

Gre za starostne spremembe pri katerih bolnik slabše vidi, pogosto se pojavi popačena slika (izkrivljene črte, manjkajoče črte pri gledanju črtaste mreže), slika je tudi manj kontrastna.

Poznamo dve obliki starostne degeneracije makule

Suha oblika

Egeneracije rumene pege je bolj pogosta in vidne ostrine ne prizadane tako hudo kot vlažna oblika.

Vlažna oblika

Vidna ostrina se lahko zelo poslabša in značilno zanjo je, da je prizadet center vida. Vzrok zanjo je razraščanje krvnih žil v centru makule in prepuščanje tekočine na tem mestu.

Terapija suhe oblike je le v obliki vitaminskih preparatov ali zdravil za izboljšanje prekrvavitve, ki lahko stanje le nekoliko zaustavijo ne pa pozdravijo. Delno lahko zavremo nastajanje s pravilno prehrano, zdravim načinom življenja, vitamini, minerali, antioksidanti kot sta Selen, Magnezij.

Članki iz iste kategorije:

Scroll to Top