Zelena mrena (glavkom)

Je medicinski izraz, ki opredeljuje očesne bolezni, ki prizadenejo očesni živec, se pravi, povezavo med očesom in možganskim živčnim sistemom, kamor potujejo vidne informacije.

Glavkom je očesno obolenje pri katerem je zvišan tlak v očesu. To postopno privede do okvare optičnega živca, kar se kaže sprva s slabšim perifernim vidom, kasneje pa lahko pride tudi do hujše prizadetosti vida in v najtežjih primerih do popolne slepote. Običajno pacienti nimajo zelo dolgo nikakršnih težav in postanejo simptomatski šele pozno v poteku bolezni. Vzrokov za razvoj glavkoma je mnogo, skupno vsem pa je, da preko zvišanega znotrajočesnega tlaka privedejo do okvare vidnega živca in prizadetosti vida.

Zelena mrena

Zdravljenje glavkoma zavisi od razloga, ki je privedel do razvoja povišanega očesnega tlaka in je lahko konzervativno z zdravili, v nekaterih primerih pa je potrebna operacija. Uspešnost zdravljenja pri teh pacientih redno sledimo z merjenjem očesnega tlaka s tonometrom.

Posledica pa je slabši vid in izpadi v vidnem polju. Vzrok te poškodbe, ki je nastala na očesnem živcu pa je v večini primerov zvišanje notranjega, očesnega, pritiska, ki posredno kvari očesni živec zaradi zmanjšanja krvnega obtoka po arteriji retine in njenih vejah. Normalen očesni pritisk ne sme presegati 21mmHg, saj zvišanje le tega lahko povzroči slabo prekrvavitev živčnih celic, ki odmrejo.Poškodba vidnega živca ima lahko zelo hude posledice, kakor moteno ali prekinjeno prenašanje vidnih sporočil v možgane, slabši vid, zelo slab vid in na koncu celo slepota. Vendar sodobne medicinske tehnike omogočajo dober nadzor nad to boleznijo. Seveda tudi v tem primeru je najpomembnejša hitra prepoznava znakov bolezni in seveda takojšnje zdravljenje.

Zdravljenje: medikamentozna terapija (to so največkrat kapljice, ki uspešno zmanjšujejo očesni pritisk), laserska terapija in kirurška terapija.Torej, pomembno je, da obiščete okulista in preverite očesni pritisk. Svetujemo vsaj en obisk po 40. letu in po 60. letu vsaj en pregled vsako drugo leto.

Članki iz iste kategorije:

Scroll to Top