Odstop mrežnice

Mrežnica je predel očesnega ozadja, ki je odgovoren za pretvorbo svetlobnih dražljajev, ki prihajajo v oko v električne impulze, ki se zatem po vidnem živcu prenašajo v vidni center v možganih.

Odstop mrežnice pomeni, da se mrežnica loči od spodaj ležeče žilnice. Odstop v večini primerov povzroči raztrganina v mrežnici, bodisi zaradi degeneracije le te ali zaradi steklovine (zdrizaste snovi v zrklu), ki se skrči proč od mrežnice (odstop steklovine) in jo takrat eventualno pretrga. Luknja običajno nastane blizu sprednjega roba mrežnice. Tekočina iz steklovine pronica skozi raztrganino in začne ločevati mrežnico od žilnice. Prizadeti so lahko obe očesi, čeprav zelo redko se to zgodi sočasno.

odstop mreznice Odstop mrežnice

Prvi znak odstopa mrežnice so lahko bliskanje ali motnjave, v napredovali fazi se v določenem delu vidnega polja pojavi zavesa, nato pa lahko popolnoma izgubimo vid.

Odstop mrežnice je redek. Pojavlja pa se predvsem od srednjih let dalje. Zlasti so v nevarnosti ljudje s kratkovidnostjo (ker se njihova mrežnica, zaradi oblike zrkla, rada raztegne), ljudje s poškodbami očesa in ljudje, ki imajo odstranjeno lečo zaradi sive mrene.

Glavni način preventive oz. preprečevanja hujših okvar vida zaradi odstopa mrežnice je redna kontrola očesnega ozadja pri široki zenici pri ljudeh, ki imajo povečano tveganje za odstop mrežnice. V prvi vrsti so to pacienti z visokimi stopnjami kratkovidnosti. Pomembno je sledenje bolezenskih sprememb mrežnice ter po potrebi lasersko pečatenje teh sprememb kar lahko prepreči razvoj odstopa mrežnice.

Zdravljenje: Pri odstopu mrežnice je učinkovito le kirurško zdravljenje, ki mora biti izvedeno čim prej.

Članki iz iste kategorije:

Scroll to Top